lunes, 31 de enero de 2011

L'Ajuntament expropia el terreny per construir un aparcament soterrat al nucli de la Platja

L’Ajuntament de Calafell ha adquirit la propietat d’un terreny de 2.800 metres quadrats per construir la primera fase d’un aparcament subterrani al nucli de la Platja. El solar està situat entre el carrer del Pescador i la via del ferrocarril i es coneix popularment amb el topònim El Blanquet per existir-hi una antiga planta de derivats de la calç.

El projecte de l’Ajuntament és construir 550 places d’aparcament soterrat entre l’estació de trens i el mercat municipal, en paral·lel a la línia ferroviària. En la primera fase, en els terrenys ara adquirits, es faran 200 places. Els terrenys han estat expropiats i s’han pagat en espècie, mitjançant una parcel·la de propietat municipal situada al Parc Empresarial del municipi.

Una de les singularitats de l’aparcament és que els usuaris podran sortir o entrar a peu per accessos construïts sota la via del tren i l’avinguda Mossèn Jaume Soler (que és a l’altre costat). Les boques de les escales i els ascensors estaran dins de l’illa de vianants del nucli de la Platja. Per l’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, aquesta és “una solució excel·lent perquè l’aparcament doni servei al veïnat i a tota l’activitat econòmica del nucli salvant amb facilitat l’obstacle de la via”.

La intenció de l’equip de govern municipal és explotar l’aparcament mitjançant una empresa mixta, que tindria participació de l’Ajuntament i d’inversors privats. “Estem buscant socis per al projecte i ens agradaria que, en la mesura del possible, fossin socis locals”, indica l’alcalde. L’alta demanda d’estacionament que genera l’activitat comercial i turística del nucli de la Platja, i l’escassedat de places disponibles, garanteix la rendibilitat de la inversió.

martes, 11 de enero de 2011

Un equip d'arqueòlegs troba al Castell de Calafell restes d'una necròpoli d'inicis del segle XIX




Un equip d’arqueòlegs dirigit per Jordi Morer ha trobat aquesta setmana al Castell de Calafell restes d’una necròpoli que segons els experts dataria de principis del segle XIX. Entre les troballes hi ha l’esquelet d’una adolescent que hauria estat enterrada a principis del segle XIX. Els treballs d’excavació que van començar fa un parell de setmanes a instàncies de l’Organisme Autònom Municipal (OAM) Castell de Calafell són per a determinar el possible nou accés on es projecta col·locar un ascensor extern a la muralla.

L’arqueòleg Jordi Morer ha explicat que en fer aquesta nova excavació en el únic lloc que restava per investigar, s’ha trobat bona part de la muralla inicial que data del segle XIV i molt aprop de l’espai on es preveu ubicar l’ascensor al Castell, ha aparegut les restes d’una caixa mortuòria i el d’un esquelet bastant ben conservat que segons Morer, "serien el d’una jove que conserva tota la dentadura i els ossos". L’arqueòleg està convençut que en els pròxims dies trobaran més restes ja que es confirma que al segle XIX, on ara hi ha el Castell de Calafell, allà hi havia un cementiri. Junt l’esquelet també ha aparegut una creueta amb la imatge de Crist que amb tota probabilitat duia aquesta jove.

A més d’aquesta excavació, a la part pròxima on oneja la senyera catalana, també s’està fent un altra petita excavació on segons ha explicat Morer han trobat un empedrat que estan determinant si és pas de ronda de la muralla o un empedrat del cementiri antic amb els seus nínxols. La previsió dels treballs arqueològics era inicialment de tres setmanes però no es descarta que es pugui ampliar degut les troballes. El professor calafellenc Joan Santacana pertanyent a la Universitat de Barcelona, present avui als treballs, ha explicat que el què ara estan fent els seus companys arqueòlegs és la part pendent d’excavació que no es va fer als anys 80, “l’OAM va determinar que aprofitant la concessió de la Llei de Barris, seria el bon moment per finalitzar l’excavació i poder saber com procedir a les fases posteriors de l’arranjament dels entorns del Castell”. Santacana ha catalogat d’interessant el fet d’haver descobert la muralla antiga del segle XIV, "s’està documentant el nivell d’enderroc, cal recordar que en el context de la Guerra dels Segadors, el Castell de Calafell va ser enderrocat al segle XVII per les tropes castellanes de Felip IV i ara es tindrà més documentació d’aquest enderroc".

En quant les restes trobades, “són semblants a les què es van trobar als anys 80, és material de la darrera etapa del Castell, de la baixa Edat Mitjana i especialment de l’època moderna, és a dir dels segles XVI i XVII , ja que aquesta zona va ser necròpolis fins la Guerra Civil; aquesta zona era una zona de fosa comú on enterraven la gent pobre i desconeguda”. Santacana ha dit que ara el més probable que farà el director de l’excavació és sol·licitar els treballs d’un expert per treure les restes trobades i el laboratori determinarà l’edat, sexe i característiques morfològiques que determinaran de què va morir la jove, potser tenia alguna patologia.
El tinent d’alcalde de Territori, Ramon Ferré, que aquest matí ha visitat l’equip d’arqueologia que fa els treballs, ha reconegut que "el Castell de Calafell està sent una font de sorpreses, de fet els treballs formen part de la Llei de Barris concedida per la Generalitat. Es va acordar fer-los per cercar la muralla original que data del segle XIV i ara l’espai que s’està excavant és el que hi ha entre aquesta muralla original i la que es va fer al segle XIX i aquí també s’està cercant el nivell d’un caminet per a determinar si es fa un nou accés o no a l’entrada del Castell i també veure el tema de l’ascensor ja que no es descarta que el caminet empalmi amb la rampa d’accés actual, després haurem de valorar si fem un nou accés o millorem l’actual".

Musealització

El que ja està decidit és que inclòs dins de la Llei de Barris, es farà una musealització a tot el recinte del Castell a banda que també es musealitzarà la zona dels entorns del Castell. Al seu interior es musealitzarà l’interior de la capella i la cisterna. El regidor de Territori no descarta que es pugui ampliar el termini de les excavacions.